ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΕΡΣΕΥΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ 2023

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΕΡΣΕΥΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ  2023
The PERSEYS ATHINAIOS Public Good FOUNDATION 2005 - 2023 : Projects and Services offered GRATIS to the Society, as an Honoured Guest

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013 : Η ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΚΟΙΝ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΕΡΣΕΥΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ, ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΦΙΛΟΚΤΗΤΗ

Νομος Λαρισσας -  Δημος Αγιας - Βελικα - Μελιβοια

27 Σεπτεμβριου 2013
Υπηρεσιακη Αναφορα

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Περσευς Αθηναίος σε συνέργεια με το Υπουργείο Πολιτισμού και την 7 Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στα πλαίσια της Κοινωφελούς Απασχόλησης στον Πολιτισμό, ξεκίνησε στις 15 Απριλίου 2013 τις εργασίες στον ανασκαφικό χώρο του κάστρου Βελίκας.

Το συνολικο ΕΡγο του Καστρου της Βελικας –που είναι ενταγμενο στο ΕΣΠΑ- υλοποιειται και  σε συνεργεια με το Πανεπιστημιο Θεσσαλιας.

Το Εργο υλοποιείται με πορους του Προυπολογισμου Δημοσιων Επενδυσεων, δηλαδη Ελληνικο Δημοσιο Χρημα, Δημόσια Δαπάνη που ειχε ως αποτελεσμα ΚΑΙ το ακολουθο Δημιουργικο Εργο, επιστημης, Πολιτισμου, Παραγωγης Καιμνουργιας Γνωσης ως κυριαρχο αποτελεσμα Δημιουργιας.

Τα στελεχη του Κοινωφελους Ιδρυματος Περσευς Αθηναιος που εργασθηκαν στο Εργο, συνεταξαν «Υπηρεσιακη Αναφορα» για το επιτελεσθεν Εργο, ενδεικτικα σημεια του οποιου παρατιθενται, ενώ παρατιθεται και ευρυτατη Ψηφιακη-Φωτογραφικη Τεκμηριωση.

Μελη του Δ.Σ. του Κοινωφελους Ιδρυματος Περσευς Αθηναιος, ειχαν αμεση παρουσια και παρακολουθηση του Ολου Εργου, σε πολλαπλα ταξιδια και στενη συνεργασια με την ΟΜαδα των Εργαζομενων και τα Στελεχη της 7ης ΕΒΑ.

Η "Υπηρεσιακη Αναφορα" της Ομαδας Εργου του Κοινωφελους Ιδρυματος Περσευς Αθηναιος που υπηρετησε και εργασθηκε σκληρα κατω από τον καυτο ηλιο της Μελιβοιας της Λαρισσας εχει ως ακολουθως: 


                                   16/4/2013 – 10/5/2013 

α) Ξεκίνησε ο καθαρισμός στο επάνω μονοπάτι, το οποίο βρίσκεται εντός των τειχών του κάστρου στην ΝΔ πλευρά. Η προσβασιμότητα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της πυκνής και άγριας βλάστησης αλλά και λόγω της ανώμαλης διαμόρφωσης του εδάφους. Η ομάδα ξεκινώντας από την ΝΔ πλευρά του κάστρου έφτασε έως το ύψος της εκκλησίας. Κατά την διάρκεια των καθαρισμών στο επάνω μονοπάτι αποκαλυφτήκαν λίθοι επεξεργασμένοι που σχηματίζουν γωνία. Καθαρίστηκαν και σκάφτηκαν σε βάθος περίπου 20-25 cm ώστε να φανεί το βάθος των ντουβαριών ή κάποιο εύρημα. Ίσως να πρόκειται για κάποια πρόσθετη αρχιτεκτονική κατασκευή στο ήδη υπάρχον τείχος.

β) Σε υψηλότερο σημείο των καθαρισμών αποκαλύφτηκαν μεγάλοι πλακοειδής λίθοι, επεξεργασμένοι σε κλιμακωτή διάταξη.

γ) Φτάνοντας στην εκκλησία καθαρίστηκε ο χώρος περιμετρικά αλλά και εσωτερικά του ναού. Και εδώ η βλάστηση ήταν πυκνή. Η ομάδα σήκωσε το νάυλον που κάλυπτε το δάπεδο του ναού ώστε να καθαριστεί. Έγινε ξεχορτάριασμα και στους τοίχους του ναού.

δ) Από τους καθαρισμούς στο επάνω μονοπάτι και στην εκκλησία συλλέχθηκε διάσπαρτη κεραμική. Κοντά στον νάρθηκα της εκκλησίας συλλέχθηκε λαιμός και χείλος μεγάλου αμφορέα. Με το πέρας των εργασιών σ’ αυτό  το κομμάτι η ομάδα μεταφέρθηκε στο κάτω μονοπάτι, εξωτερικά των τειχών του κάστρου.  

                                      13/5/2013 – 21/6/2013

α) Ξεκίνησε ο καθαρισμός και η διάνοιξη του κάτω μονοπατιού. Και εδώ η βλάστηση είναι πυκνή, η προσβασιμότητα δύσκολη και το έδαφος ανώμαλο. Κατά τη διάρκεια των εργασιών η ομάδα χωρίστηκε σε 2 υποομάδες. Άτομα μεταφέρθηκαν σε καθαρισμούς εντός του κάστρου, στα δωμάτια και στους τοίχους των δωματίων, ενώ κάποια άτομα έμειναν στους καθαρισμούς του κάτω μονοπατιού.

β) Όλα τα άτομα της ομάδας βοήθησαν την ομάδα του ΕΣΠΑ στους καθαρισμούς των τειχών του κάστρου. Η δουλειά ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Κατά την πορεία των εργασιών όλα τα άτομα της ομάδας συνεργάζονταν ή εναλλάσσονταν σε διάφορες εργασίες ανάλογα με τις απαιτήσεις της ημέρας.

γ) Από τις αρχές έως τα τέλη Ιουνίου επισκέφθηκαν τον ανασκαφικό χώρο του κάστρου σχολεία της Λάρισας, Αγιάς και Μελίβοιας καθώς επίσης και του συνεδρίου  Grundtvig   που έγινε στην Αγιά.  Έγινε ξενάγησή τους στο χώρο.

                                   25/6/2013 – 15/7/2013

Στις 25/6 έφτασε στον ανασκαφικό χώρο η πανεπιστημιακή ανασκαφική ομάδα του Βόλου. Τα αγόρια της κοινωφελούς ομάδας βοήθησαν σημαντικά στο πέρας των εργασιών στο χώρο του ναού. Παράλληλα, η υπόλοιπη ομάδα απασχολούνταν στους καθαρισμούς.

                                    16/7/2013 – 14/8/2013

α) Στις 16/7 αποκαλύφτηκαν στην ανατολική πλευρά του κάστρου, εξωτερικά των τειχών στο ύψος της εκκλησίας 3 τάφοι. Η αποκάλυψη έγινε από μηχάνημα JCP , το οποίο άνοιξε δρόμο ώστε να στρωθεί πλακόστρωτο μονοπάτι. Πρόκειται για καλυβίτες τάφους και η αρίθμηση συνεχίζεται από την προηγούμενη χρονιά.

                                              ΤΑΦΟΣ 10

Πρόκειται για καλυβίτη τάφο. Τοποθετείται εξωτερικά του τείχους στο ύψος της εκκλησίας με κατεύθυνση Δυτικά -> Ανατολικά, βόρεια του τάφου 8. Ο τάφος έχει διαστάσεις 1,68x0,40 και οι διαστάσεις κεραμικής πλάκας είναι 0,70x0,40. Η ταφή είναι κατεστραμμένη στο ανατολικό τμήμα της. Με το άνοιγμα της ταφής αποκαλύφτηκαν λιγοστά τμήματα οστών καθώς ο σκελετός βρισκόταν σε κακή διατήρηση. Από την ταφή συλλέχθηκε μικρή ποσότητα κεραμικής.
 Ξεχωρίζουν: 1)  ΜΑ 448 Μικρό τμήμα αγγείου με ανάγλυφη διακόσμηση, πιθανόν λύχνου
2)   Π696 Βάση μυροδοχείου
3)   56 Τμήμα επίπεδου διάφανους γυαλιού


                                               ΤΑΦΟΣ 11

Πρόκειται για καλυβίτη τάφο. Τοποθετείται εξωτερικά του τείχους στο ύψος της εκκλησίας με κατεύθυνση Δυτικά -> Ανατολικά, βόρεια του τάφου 10. Ο τάφος 11 εφάπτεται στον τάφο 12, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η εύρεση ορίων. Οι διαστάσεις της ταφής είναι 1,70x0,40 και οι διαστάσεις της κεραμικής πλάκας είναι 0,95x0,40 ενώ είναι ελαφρώς κατεστραμμένη στο ανατολικό άκρο. Ο σκελετός είναι τοποθετημένος με κατεύθυνση Δυτικά -> Ανατολικά, με το κρανίο να τοποθετείται δυτικά και να είναι ελαφρώς στραμμένο νότια ενώ τα χέρια είναι σταυρωμένα στο ύψος της κοιλιακής χώρας. Από τα οστά σώζονται το κρανίο, οστά από τον θώρακα και τμήματα από τα άνω και κάτω άκρα. Σωζόμενο μήκος σκελετού: 0,50 cm. Δε συλλέχθηκε καθόλου κεραμική ή κάποιο άλλο εύρημα.

                                                  ΤΑΦΟΣ 12

Πρόκειται για καλυβίτη τάφο. Τοποθετείται εξωτερικά του τείχους στο ύψος της εκκλησίας με κατεύθυνση Δυτικά -> Ανατολικά, βόρεια του τάφου 10 και 11. Εφάπτεται με τον τάφο 11. Οι διαστάσεις της ταφής είναι 1.70x0,40 και της κεραμικής πλάκας 0,95x0,40. Ο σκελετός βρίσκεται σε κακή διατήρηση ενώ σώζονται λιγοστά τμήματα οστών.
Συλλέχθηκε:  55 τμήμα επίπεδου διάφανου γυαλιού.


β) Στις 23/7 εντοπίστηκε και στις 24/7 αποκαλύφθηκε και τέταρτη ταφή. Ο τάφος 13.
 
                                           ΤΑΦΟΣ 13

Πρόκειται για καλυβίτη τάφο. Τοποθετείται εξωτερικά του τείχους στο ύψος της εκκλησίας, στην βόρεια γωνία του κάστρου. Πρόκειται για μικρή ταφή με διαστάσεις 0,87x0,80 και διαστάσεις κεραμίδας 0,54x0,40. Με την αφαίρεση των κεραμίδων δε βρέθηκαν καθόλου οστά. Σκάβοντας λίγο σε βάθος αποκαλύφτηκε φυσικός βράχος. Από ευρήματα συλλέχθησαν :
1)    MA 450  Δύο χάλκινοι κρίκοι
2)   ΜΑ 451   Ένα ή δύο χάλκινα ενώτια
3)   57 Βάση γυάλινου αγγείου πράσινου χρώματος


γ) Στις 23/7,επίσης, έφτασαν στον ανασκαφικό χώρο φοιτητές του ΑΠΘ. Έγινε ξενάγησή τους στο χώρο και στις 24/7 ξεκίνησε η πανεπιστημιακή ανασκαφή. Η ομάδα του παν/μίου ανάσκαψε στα δωμάτια νότια της κεντρικής εισόδου. Παράλληλα, συνεχίζονται οι καθαρισμοί εντός και εκτός των τειχών.

δ) Στις 12/8 δύο άτομα της ομάδας και η αρχαιολόγος μεταφέρθηκαν στον κλίβανο στην Σωτηρίτσα όπου έγιναν εργασίες και καθαρισμοί εκεί. 


                                  19/8/2013 – 26/9/2013

α) Στις 19/8 έγιναν εντατικοί καθαρισμοί στα μονοπάτια αλλά και στον ευρύτερο χώρο λόγω εκδήλωσης του φεγγαριού στις 22/8.

β) Στις 9/9 καθαρίστηκαν ξανά τα μονοπάτια αλλά και ολόκληρο το κάστρο λόγω αεροφωτογράφισης.

γ) Μετά την αεροφωτογράφιση συνεχίστηκαν κανονικά οι εργασίες στο χώρο. Ξεκίνησε η τοποθέτηση των ξύλινων σκαλοπατιών στα μονοπάτια.

δ) Στις 26/9 ξεκίνησαν ετοιμασίες για τις ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ.


                                        27-29/9/2013

ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ. Επισκέψεις σχολείων στο χώρο του κάστρου. Ξενάγηση – Παιχνίδι. Επισκέψεις από groups και ξεναγήσεις.

=====================================================================
                                           ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013
                                  30/9/2013 – 6/11/2013

α) Διαμόρφωση – τελειοποίηση μονοπατιών. Ολοκλήρωση τοποθέτησης ξύλινων σκαλοπατιών στα μονοπάτια.

β)  Καθαρισμοί στα δωμάτια βόρεια της κεντρικής εισόδου.

γ)  Επισκέψεις – ξεναγήσεις σχολείων.