ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΕΡΣΕΥΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ 2023

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΕΡΣΕΥΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ  2023
The PERSEYS ATHINAIOS Public Good FOUNDATION 2005 - 2023 : Projects and Services offered GRATIS to the Society, as an Honoured Guest

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

ΚΡΙΤΙΚΗ : CRITICS POINT : ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ Ο ΠΟΘΟΣ

Ο Περσευς Αθηναιος ηταν απο τα Ιδρυτικα μελη της Ενωσης Θεατρικων και Μουσικών Κριτικων και δεοντολογικα το Κοινωφελες Ιδρυμα Περσευς Αθηναιος θα στηριζει παντα και τον Θεσμο και τους συναδελφους του Ιδρυτη του.


«Λεωφορείο ο Πόθος»

Βαθμολογία: 9/10
Η παράσταση αποτελεί παραγωγή της Ομάδας Νάμα στο πλαίσιο της ενδιαφέρουσας συνεργασίας του θεάτρου Επί Κολωνώ με το Σύγχρονο Θέατρο. Το εμβληματικό  αριστούργημα θεατρικού ρεαλισμού του 20ουαιώνα «Λεωφορείο ο Πόθος», που καθιέρωσε τον Τένεσι Ουίλιαμς ως έναν από τους σημαντικότερους θεατρικούς συγγραφείς της Αμερικής, έχει μείνει πιο πολύ στο ασυνείδητο του σύγχρονου έλληνα θεατρόφιλου από το αξεπέραστο φιλμ του 1951 του Elia Kazan. Μακάρι να μπορούσε κάποιος να δει την παράσταση του Κουν του 1949 με την Μελίνα Μερκούρη, που σαν σήμερα έφυγε από την ζωή πριν από 23 έτη (και που το ηχογράφησε και για το ραδιόφωνο το 1954), ή την Μπλανς Ντυ Μπουά της Έλλης Λαμπέτη του 1965.
Το πείραμα της συνεργασίας των δύο θεατρικών εταιρειών πέτυχε, καθώς το Θέατρο Επί Κολωνώ δεν διαθέτει τους σκηνικούς χώρους, που απαιτεί το ανέβασμα του έργου, αν δεν θέλει κάποιος να κάνει καλλιτεχνικές εκπτώσεις. Αφού κανονίστηκε ο ιδανικός τόπος για την παράσταση, ο οποίος σκηνογραφήθηκε λειτουργικά από τον μεταφραστή Γιώργο Χατζηνικολάου, ο οποίος ανέλαβε και την διεύθυνση της παραγωγής, ο θίασος έλαμψε στους ρόλους του. Η Μπλανς της Κόρας Καρβούνη ξέφυγε από το κινηματογραφικό πρότυπο της Vivian Leigh. Η Καρβούνη έχει εξελιχθεί τόσο από το 2005 και τις Σεξουαλικές νευρώσεις των γονιών μας. Θαραλλέα χτίζει την δική της Λευκή του Δάσους/Αμυγδαλιά έχοντας σημαντική υποστήριξη από την σκηνοθεσία και την καλλιτεχνική επιμέλεια των Ελένης Σκότη και Γιώργου Χατζηνικολάου. Ο τελευταίος επέλεξε για την ίδια μια θαυμαστή γκαρνταρόμπα. Η ερμηνεία της Καρβούνη απέδωσε γλαφυρά κάθε κρυφή επιθυμία της ηρωίδας. Από την ανάγκη για απομόνωση ως τον πόθο για αλκοόλ. Με ξανθιά κόμη η ηθοποιός μεταμορφώθηκε σε μία μεσήλικη γοητευτική ύπαρξη στα πρόθυρα της νευρικής κατάρρευσης. Στο πλάι της η Ηλιάνα Μαυρομάτη προσφέρει μία άξια ερμηνεία ως Στέλλα με διαφορετικό παίξιμο από την πρωταγωνίστρια. Από την εποχή του La Chunga κάθε χρόνο η ηθοποιός αποδεικνύει ότι είναι μία σταθερή ήρεμη ερμηνεύτρια. Παίζει με φυσικότητα, απεχθανόμενη κάθε είδους επιτήδευση.
Ως Στάνλεϋ Κοβάλσκι ο Γιάννης Τσορτέκης έφτιαξε κατ’ αρχήν την επιθυμητή κορμοστασιά του ρόλου. Δύσκολα μπορείς να ξεχάσεις τον νεαρό Μάρλον Μπράντο των 50’s, οπότε ο μεγαλύτερος ηλικιακά του ρόλου Τσορτέκης ποντάρει στο χαρακτηριστικό βλέμμα και στην τραχειά φωνή, όλα μία περίεργη μείξη Raul Julia και Βλάσση Μπονάτσου. Υποδύθηκε με ένταση τον βίαιο και οξύθυμο Πολωνό. Ο Γιώργος Δάμπασης είναι ο πιο αμέριμνος αρσενικός Μιτς. Ο καλός ηθοποιός μένει στην μνήμη αν και ο ρόλος του δεν έχει εκρήξεις και δυνατές συναισθηματικές μεταπτώσεις. Αυτό εξάλλου εκφράζει ο Μιτς, τον σταθερό και πιστό σύντροφο και γιο. Το καστ συμπληρώνουν οι Αθηνά Αλεξοπούλου (Γιούνις), Μιχαήλ Γιαννικάκης (Γιατρός), Γιώργος Γερωνυμάκης (Στηβ Χάμπελ), Γιάννης Δαμάλας (Νέος), Χριστίνα Δημητριάδη (Νοσοκόμα), Βαγγέλης Κουντουριώτης (Πάμπλο Γκονζάλεζ), οι οποίοι με τον επαγγελματισμό τους συμβάλλουν στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Ο Δαμάλας στο σύντομο πέρασμά του αποτυπώνει αυτό που φαντάστηκε ο συγγραφέας ότι λαχτάρησε στιγμιαία η Μπλανς. Η στιγμή της σκηνικής συνεύρεσης των δύο ηθοποιών αποτελεί μία εκ των αρκετών ωραίων σκηνών, που έστησαν εν είδει καρτ-ποστάλ οι σκηνοθέτες, όπως η εικόνα του φινάλε ή η ονειρική εξομολόγηση της μιας αδελφής προς την άλλη.
Πλην της ιδιαίτερης μουσικής του Κωστή Χαραμουντάνη, ακούγεται και το τραγούδι του 1933 Its only a papermoon, αλλά και σύνθεση του Xavier Cugat (1900-1990). Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος. Video/Trailer: Σταύρος Συμεωνίδης. Φωτογραφίες: Γιώργος Καλφαμανώλης. Βοηθός σκηνοθέτη: Τριανταφυλλιά Δούνια. Δημόσιες Σχέσεις/Βοηθός παραγωγής: Μαρία Αναματερού.
«Λεωφορείο ο Πόθος» ΔΡΑΜΑ του Τένεσι Ουίλιαμς.
• Σύγχρονο Θέατρο, Ευμολπιδών 45, Γκάζι, Τηλέφωνα ταμείου: 210 3464380, 2105138067. Στάση Μετρό: Κεραμεικός έως 9 Απριλίου Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Πέμπτη & Παρασκευή στις 8:30μμ Σάββατο στις 9:00μμ Κυριακή στις 5:00μμ Τιμές εισιτηρίων: Πέμπτη/Παρασκευή:       Κανονικό: 15,00€ Φοιτητικό/Ανέργων/Άνω των 65: 12,00€ Σάββατο/Κυριακή & αργίες: Κανονικό: 17,00€ Ανέργων /Άνω των 65: 15,00€ Φοιτητικό: 12,00€ Διάρκεια: 150’ (με διάλειμμα) Κράτηση θέσεων & Πώληση εισιτηρίων: στo ταμείo του Σύγχρονου Θεάτρου, Ευμολπιδών 45, Γκάζι τηλ 210 3464380, email: sixronotheatro@gmail.com, site: www. sixronotheatro.gr Στάση Μετρό Κεραμεικός και στο ταμείο του Επί Κολωνώ, Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Κολωνός τηλ 210 5138067, email: xkolono@otenet.gr, site: www.epikolono.gr Στάση Μετρό Μεταξουργείο στο www.viva.gr www. sixronotheatro.gr 

About Κωστής Δ. Μπίτσιος

Ο Κωστής Δ. Μπίτσιος είναι δικηγόρος. Σπούδασε Νομικά και Δημοσιογραφία. Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών. Γράφει για θέατρο, χορό, όπερα και μουσική στο www.critics-point.gr και για κινηματογράφο, τηλεόραση και μουσική στο www.apotis4stis5.com