ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΕΡΣΕΥΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ 2023

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΕΡΣΕΥΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ  2023
The PERSEYS ATHINAIOS Public Good FOUNDATION 2005 - 2023 : Projects and Services offered GRATIS to the Society, as an Honoured Guest

Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΒΕΡΝΙΚΟΣ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ

ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ

Η Ελλαδα εζησε για πολλα χρονια με το "αξιωμα" 'καποια πραγματα δεν πρεπει να λεγονται'.  Τα "αξιωματα" οπως και καθε τι οντολογικο δεν ειναι ποτε "γραμμικα". Συνηθως ειναι παραβολικα, δηλ μπορει να κανουν καλο μεχρις ενος οριου, περα ομως απο αυτο, αρχιζουν και κανουν πολυ κακο, μα πολυ κακο, και πολυ πριν φθασουμε στο σημειο αυτο πρεπει να λεγονται.
--Μια αλλη παραμετρος ειναι  ο Ορκος που εχουμε δωσει να μην προδωσουμε μυστικα που γνωριζουμε λογω της Υπηρεσιας μας στον Δημοσιο Βιο. Αυτο ομως ισχυει για να προστευσουμε την Ελλαδα, οχι για να σιωπουμε μπροστα σε πραξεις καταστροφης της.
--Στην παρουσιαση του Βιβλιου του, αλλα και με το ιδιο το βιβλιο αυτο, ο  Καθ. Βερνικος  τεκμηριωνει και παρουσιαζει τα στοιχεια με τα οποια εχει για χρονια αποκρυβει απο τους Ελληνες, οτι ενας μεγαλος αριθμος μικρων νησιων, που εμεις μονοι μας ονομασαμε βραχονησιδες (που δεν εχουν αιγιαλιτιδα ζωνη), ειναι νησακια που ειχαν και εχουν (καποια απο αυτα) καλλιεργειες (ακομα και τρακτερ τα οργωνουν). Τα ερημα νησια εχουν αιγιαλιτιδα.
-- Η Εκδοση αναμεσα σε αλλες τεκμηριωσεις προσφερει και την απολυτα επιστημονικα κατοχυρωμενη θεση των Δικτυων (City Systems) της Περιφερειακης Επιστημης.(Regional Science - University of Pennsylvania). Eνα νησι δεν υπαρχει στο "πουθενα" αλλα ειναι συστημα νησιδων μαζι με τα γυρω του νησακια.

Στην αναλυση παρουσιασθηκαν ολα τα νησακια που "απαιτει" η Τουρκια, ολα ανατολικα του 25ου ..... δηλ στο μισο Αιγαιο.

Και το τραγικο θεμα που εγω βαζω  παντα, ειναι το "γιατι το Ελληνικο Κρατος" ακολουθησε πολιτικη εγκαταλειψης της Περιφερειας. Ακομα και των μεγαλων νησιων.
Οι μη δυναμενοι να αναφωνησουν οτι "Ο αυτοκατορας ειναι γυμνος", τα βρησκουν ολα ως αποτελεσμα ενος "αυτοματισμου εξελιξης", κλεινοντας τα ματια στις συγκεκριμενες πολιτικες αποφασεις που ¨"εφτιαξαν" την Ελλαδα των Περιφερειακων ανισσοτητων, την Ελλαδα της Εγκαταλειψης και στις μερες μας την Ελλαδα της αποδομησης.
Και οι ιδιοι εξακολουθουν να "αποδεχονται" και να επιμενουν οτι "καποια πραγματα δεν πρεπει να λεγονται".
Ο Βερνικος εχει με σαφη επιστημονικη τεκμηριωση το σθενος να τα "λεει". 

Οι Φωτογραφιες ειναι απο τον Ρεπορτερ της Καλλιθεας**

Το βιβλιο ειναι εκδοση Αληθειας, ενω αλλοι προτιμουν η Αληθεια να ....."εκδιδεται", δηλ να εκπορνευεται.
Καποιοι απο εμας εχουν ενστερνισθει οτι "Θελει αρετη και τολμη η Ελευθερια". Καποιοι αλλοι ακολουθουν την γραμμη που τους επιβαλει ο φοβος και η ψυχικη τους εξαρτηση. ...και να φτερνιστουν κοιταζουν γυρω τους αν ο ηχος ειναι "αποδεκτος"
Ο Υπογραφων ειναι ενας ακομη απο τους πολλους Ελληνες που πιστευει οτι "οσα βλαπτουν για χρονια την Ελλαδα πρεπει να λεγονται". Και με σθενος και αυταπαρνηση να υποστηριζονται.
Αλλο φρόνηση και αλλο δειλία. Ο δειλος δηλωνει παντα "δεν εχω εικονα" "δεν θελω να ανακατευτω να μην βρω τον μπελα μου". Ο Αδιαφορος (to say the least) λεει "ασε το πανι να το παρει ο αερας".
Με το να μην λεγονται καποια πραγματα, κανουμε απλως "διαχειρηση πονου", με οποιουχα φαρμακα στην θεληση του Λαου. Και υπηρετουμε ως Δουλοι και δειλοι αυτους που απεργαζονται το κακο μας.
Αξιζει ομως να επισημανουμε το εξης: Η Ελλαδα αγαπιεται ακομα και απο τους δειλους, απλως φοβουνται να το φωναξουν...... και δεν εχουν αισθανθει οτι "αγαπη σημαινει θυσια". Αλλοιως δεν θα την δικαιωσεις και δεν θα δικαιωθεις μεσα απο αυτην , ποτε......

Καθηγητης Ανδρεας Αθηναιος*

*Καθηγητης Ανδρεας Αθηναιος  B.A., B.SC, M.A., MCP, ph.d., Post Doc, University Of Pennsylvania, Case Western Reserve University, Lindback Award of Academic Excellence, Villanova University (1985), Πρ. Πρόεδρος Εταιρείας Πανεπιστημίου Αιγαίου και  Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του (..Συγκλήτου) , Σύμβουλος Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Πρυτανεία Γιάννη Πανούση) , Τ. Νομάρχης
-------------------------

Η Παρουσίαση του βιβλίου του Νικόλα Βερνίκου «Ημερολόγιον του Αρχιπελάγους» –  Την Τετάρτη 3 Μαϊου 2017
Tο Ημερολόγιο των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου εισάγει μια ιστορική, θρησκευτική και πολιτική χρονογραφία που αρχίζει από τον Αδάμ και φτάνει στους βασιλείς και πολιτικούς του 1880, έχοντας στο επίκεντρό της τον μουσουλμανικό και οθωμανικό κόσμο.
Λεπτομερής απογραφή και καταγραφή όλων των νησιών από τη Χίο μέχρι τα Δωδεκάνησα και από τη Λέσβο ως την Ίμβρο και Τένεδο, και μια σύντομη αναφορά στην Κύπρο.
Τα αποσπάσματα του οθωμανικού Ναυτικού πιλότου που παρατίθενται για κάθε νησιωτικό συγκρότημα περιγράφουν τις ακτές, τους κάβους και τους κόλπους, όπως και όλα τα νησίδια του Αιγαίου, τα οποία ανήκουν στους νησιωτικούς δήμους, έχουν τίτλους ιδιοκτησίας και δεν θεωρούνται βραχονησίδες χωρίς χωρικά ύδατα.
Πλήρη στοιχεία μάς δίνονται για την οικονομία και τα προϊόντα των νησιών, τους θεσμούς, τις υπηρεσίες, τα σχολεία, με συστηματική ονομαστική απαρίθμηση όλων των ατόμων, προεστών και υπαλλήλων, Ελλήνων και Τούρκων, που τα στελεχώνουν.
Στο πλήθος των επί μέρους πληροφοριών του Ημερολογίου, βρίσκουμε ακόμα, τόσο τα θρησκευτικά ημερολόγια, όσο και τις κινήσεις των πλοίων και των ταχυδρομικών υπηρεσιών που εξυπηρετούσαν καθημερινά τα νησιά προερχόμενα από όλη τη Μεσόγειο.
 Νικόλας Βερνίκος
Ομότιμος καθηγητής Ανθρώπινης Οικολογίας στο τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Μυτιλήνη). Έχει διδάξει και συμμετάσχει σε μεταπτυχιακά σεμινάρια σε Πανεπιστήμια στο Παρίσι, Σμύρνη, Κομοτηνή, Κωνσταντινούπολη, Γενεύη και Βερολίνο. Ερευνητής, μέλος της Ουνέσκο, οργάνωσε το ερευνητικό πρόγραμμα των μικρών μεσογειακών νήσων. Σε διάφορες εθνο-αρχαιολογικές έρευνες και ναυαγοσωστικές εργασίες επισκέφτηκε και ερεύνησε ελληνικές νησίδες του Ανατολικού Αιγαίου και των Κυκλάδων. Έχει δημοσιεύσει 14 βιβλία και μεγάλο αριθμό άρθρων τόσο σε έντυπα όσο και διαδικτυακά (ιστοσελίδες www.archive.gr και www.academia.edu)